Rind ne anlama gelir?
Buna göre, rind, dîvân şiirinde örnek tutulan, kâmil, olgun kişidir. Kendi değer yargıları ile yaşayarak başkalarının düşüncesine önem verme- yen rind, geniş görüşlü bir kimsedir.
Rind-ü Zahid neyi anlatıyor?
ind ü Zâhid Fuzûlî’nin Farsça mensur eserlerindendir. Tanrı’ya ibadet ve züdhle ulaşmayı öngören zâhidlik ile bunun ancak aşkla mümkün olacağını savunan rindlik kavramlarının kişileştirildiği bu alegorik eserde Rind gönlü, Zâhid’se aklı temsil etmekte; bu iki kavramın şairin iç dünyasındaki çatışması işlenmektedir.
Rind ne demek tasavvufta?
Kendini hiçbir kayıt ve dinî geleneğe bağlı görmeyen, sadece Allah’la yetinen mücerret kişi anlamında bir terim. Kulun Hakk’ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Rind tipi ne demek?
Rind, geçmiş İslam toplumlarında her tabaka arasında ortaya çıkabilen ve hakim tavırlardan farklı kendine özgü bir yaklaşım sahibi olan, antik dönemin kinik filozoflarına benzer özelliklerle ön plana çıkan insan tipi.
Rind seyda ne demek?
osmanlı türkçesi’nde şeyda; çılgın anlamına gelir, rind ise aşk sarhoşu, dış dünyadan kopmuşlar için kullanılan kelimedir. rind-i şeyda farsça bir tamlamadır, aşkından çılgına dönmüş manasıyla (bkz: fuzuli)’nin gazelinde kullanılmıştır.
Rind edası nedir?
Rindane Şiirler. Rind, dünya işlerine önem vermeyen kimse, kalender, gönül eri. Çoğulu rindân’dır. Bu yolda yazılmış şiirler de rindâne sözcüğüyle nitelenir.
Rindü zahid ne demek?
“Rind” ile “zahid” Divan şiirinde çok kullanılan iki semboldür. Bunlardan “rind” olgun insanı, “zâhid” de kaba sofuyu temsil eder.
Zahid insan ne demek?
Zâhid kelimesi Arapça zühd kökünden türemiştir. Zühd tasavvufî bir te- rim olarak; dünyaya, maddeye ve menfaate değer vermeme, rağbet etme- me, kanaatkâr olma, Allah korkusuyla günahtan kaçınıp kendini ibadete verme anlamlarında kullanılır.
Rint ve zahit ne demek?
Konu, Zâhid (baba) ve Rind (oğul) arasındaki konuşma ve münazaradır.
Rindü Zahit kimin?
RİND Ü ZÂHİD/MUHÂVERE-İ RİND Ü ZÂHİD/RİSÂLE-İ RİND Ü ZÂHİD (FUZÛLÎ ) Fuzûlî tarafından kaleme alınan, klasik Doğu edebiyatlarında sürekli çatışma hâlindeki iki tipin münazaraları üzerine kurgulanmış Farsça mensur eser.
Rind tavır ne demek?
Rind; samimiyeti, hoşgörüsü, dürüstlüğü, kanaatkârlığı, dış görünüşe önem vermemesi ve derinliğiyle anılırken zâhid; riyakârlık, kabalık, yalancılık, aç gözlülük, şekilcilik ve yüzeysellikle kendinden söz ettirir. Rind, irfana yani gönül bilgisine önem verirken zâhid aklı öne çıkarır.
Zahit olmak ne demek?
1. Zühdün Sözlük Anlamı: Zühd, Arapça bir kavramdır. Bir şeye meyletmemek, rağbet etmemek, yüz çevirmek, ilgisiz davranmak ve terk etmek manalarına gelir.
Rindane yaşamak ne demek?
Aşka ilişkin acı, mutluluk gibi içli duyguların dile getirildiği gazeller “aşıkane”, içki, yaşama boş verme, yaşamdan zevk alma gibi konularda yazılanlara “rindane” denir.
Rindane şiir nedir?
Rindâne gazel;içkiyi, içki zevkini, hayata karşı umursamazlığı, yaşamaktan zevk almayı anlatan gazellerdir. Rindane gazelin en başarılı şairi Baki’dir. Şuhâne gazel,kadını ve aşkı konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellerdir.
Rindane tarz ne demek?
Şan ve şöhrete, dünya malına önem vermemeyi, daha çok yaşamaktan ve hayattan zevk alma düşüncesini yansıtan gazellere rindane gazeller denir. Aynı zamanda mal ve mülkün o kadar önemli olmadığını, yaşamanın ve hayattan keyif almanın daha önemli olduğunu gösteren gazeller olarak nitelendirilirler.
Rind tavır ne demek?
Rind; samimiyeti, hoşgörüsü, dürüstlüğü, kanaatkârlığı, dış görünüşe önem vermemesi ve derinliğiyle anılırken zâhid; riyakârlık, kabalık, yalancılık, aç gözlülük, şekilcilik ve yüzeysellikle kendinden söz ettirir. Rind, irfana yani gönül bilgisine önem verirken zâhid aklı öne çıkarır.
Rindane hayat ne demek?
konusunu içki, yaşama boş verme, yaşamdan zevk alma ve eğlence yaşamından alan gazel türüne denir.
Rindan ne demek?
alçakgönüllü, kalender anlamındaki farsça bir kız ismi. rindân, rind kelimesinin çoğuludur. farça kökenli olup “kalenderlik”(rindler) anlamına gelir.
Rint mi rind mi?
Divan şairleri tarafından sıklıkla kullanılan rind kelimesi, Farsça kökenlidir. Bazı kaynaklarda ”rint” şeklinde yazılan bu sözcük, Allah aşkıyla yanıp tutuşan ve dünya nimetlerine önem vermeyen dervişler için kullanılır. Tasavvufta rind ile zahid sürekli çekişme halindedir.