Ateş olsa cirmi kadar yer yakar deyim mi?
a) Yangın çıksaydı, curmu kadar yeri yakardı (18b), ifadedeki cürmü kelimesi cirmi olmalıdır. Çünkü suç, suç anlamına gelir ve cirim, bir nesnenin hacmi ve kapladığı alan (boyut, kapsam, mekan) anlamına gelir. Dolayısıyla, bu ifadenin doğru biçimi şudur: Yangın çıksaydı, yer kadar yeri yakardı.
Ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın ne demek?
Bu cümlenin anlamını anlamak için, öncelikle “suç” kelimesinin anlamını bilmek gerekir. Ateş olsaydın, etin kadar toprak yakardın ne demek? “Ateş olsaydın, örümcek kadar toprak yakardın” sözü, diğer kişiyi küçümsemek için kullanılır. Başka bir deyişle, ne kadar fırsatınız olursa olsun, kapasiteniz sınırlıdır.
Cirmin kadar ne demek?
Karıştırılan iki kelime: çürüm ve cirim. Suç, suç, suç anlamına gelir. Hacim, hacim, boyuttur. Bu nedenle, karşı tarafı küçümsemek için söylenen “Ateş olsaydın, suçun kadar toprağı yakardın” ifadesinin doğru ifadesi şöyledir: “Ateş olsaydın, suçun kadar toprağı yakardın.”
Ateş düştüğü yeri yakar atasözü mü deyim mi?
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’ne göre, “ateş düştüğü yeri yakar” atasözü, “bir acı, bir yıkım, bundan muzdarip olan kişiyi yakar ve kavurur, onu sürekli kıvrandırır ve başkalarını üzer. Bu yıkım geçici niteliktedir.” anlamına gelir. Onları yakar ve kavurur ve bu insanlar en çok acı çekenlerdir.
Ateşi çıkmak deyim mi?
Söz konusu ifadeler şunlardır; “ateşi olmak – yükselmek”, “ateşi olmak” ve “ateşlenmek” olarak sıralanabilir. “Ateşi olmak” bu bağlamda vücut sıcaklığının normalden daha fazla yükselmesi anlamına gelir.
Ateşe atmak deyim mi atasözü mü?
“Kendini ateşe vermek” ifadesi genellikle bilerek kendini tehlikeli veya riskli bir duruma sokmak anlamında kullanılır.
Cürüm kelimesi nereden gelir?
Arapça crm kökünden gelen curm جُرْم, “bedensel ceza, işkence” anlamına gelir; “suç” kelimesinden alıntıdır.
Cürmün mü Cümrün mü?
Türk Dil Kurumu’na göre, “cürüm” kelimesinin birinci tekil şahıs kipinde kullanılan “cürüm” kelimesi benim günahım veya benim hatam anlamına gelir. Başka bir anlamı da benim hatamdır. “Suç” kelimesi, bir kişi tarafından bir konuda işlenen suçu temsil eden fiilleri ifade etmek için kullanılır.
Cümrün ne demek?
Arapçada “kemik kırmak” veya “eti kemiklerinden ayırmak” anlamına gelir. Ayrıca Arapçada suç anlamına da gelir. “Suç” kelimesi çoğunlukla yasadışı eylemler için kullanılır.
CIRM mi cürm mü?
“Ateş çıksa suç kadar yer yakar” ifadesinde, ifadedeki suç < suç değil, cirm (çok küçük)'tir.
Cirmin ne demek TDK?
Nesne. 2. Büyüklük, hacim: “Eğer bir ateş olsaydı, bir beden kadar yakardı.” “Dilin günahı küçüktür, ama günahı büyüktür.”
CIRM ne demek?
Adı, “kesmek” anlamına gelen Arapça kök cerm’den türemiştir ve sözlükte “ceset, beden, kütle” anlamına gelir. Çoğul hali ecrâm, cürum ve cürim’dir.
Ateş pahası deyim mi?
“Bu kıyafetler inanılmaz pahalı!” Türkçede bu deyim, normalden çok daha pahalı olan şeyler için kullanılır.
Ateş demekle ağız yanmaz bir deyim midir?
Atasözü [1] Zararlı bir eylemden söz etmekle insan kendine zarar vermez.
Ev alma komşu al ne anlama?
“Ev satın alma, komşu satın al” sözü, bir ev veya mülk satın alırken yalnızca evin kendisini değil, aynı zamanda çevredeki komşuları ve yaşam kalitesi faktörlerini de dikkate almanın önemini vurgular. Bu söz, bir kişinin yaşam kalitesini etkileyebilecek çevresel faktörlerin ve komşuların önemini ifade eder.
Ateş pahası bir deyim midir?
Padişahın ateşin değerini belirlediğini ve konaklamanın bir altın değerinde olduğunu açıklar. Bu olaydan sonra, değerinden çok daha pahalı olan şeyleri tarif etmek için kullandığımız “ateşin bedeli” ifadesinin dilimize yerleştiği söylenir.
Iki ateş arasında kalmak deyim mi atasözü mü?
“İki ateş arasında kalmak” ifadesi, bir kişinin iki zor veya tehlikeli durum arasında kalması anlamına gelir. Bu ifade genellikle kişinin her iki taraftan da zarar görebileceği zor ve stresli bir durumda olduğunu belirtir.
Yüreğine ateş düşmek deyim mi?
Deyimler hem cümlelerde hem de günlük hayatta kullanılır. “Yüreğine düşmek” (ateş) deyimi Türkçe’deki en yaygın deyimlerden biridir.
Az ateş çok odunu yakar atasözü mü deyim mi?
TDK’ya göre, daha az ateş daha çok odun yakar sözü, küçük ve önemsiz bir tehlikenin çok daha büyük bir felakete yol açabileceği anlamına gelir. Ayrıca, az sayıda suçlunun masum insanlara bile sorun çıkarabileceği anlamına gelir.